Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen színhőmérsékletű fényforrást válasszunk?

Milyen színhőmérsékletű fényforrást válasszunk? Egy fényforrás megvásárlása sokak szerint egyszerű feladat, ám kevesen szentelnek figyelmet a színhőmérséklet helyes kiválasztására. Ez pedig sok esetben nem egy elhanyagolható tényező. Na de mi is az a színhőmérséklet? Ebben a blogbejegyzésünkben utánajárunk!

 

 

A színhőmérséklet meghatározása


Ha számszerűsíteni szeretnénk a színhőmérsékletet, akkor azt Kelvinben (K) tudjuk megadni. Eddig szép és jó, na de mit takar, amikor egy LED lámpán azt látjuk, hogy 3000K? Alapvetően a színhőmérséklet skáláját úgy képzeljük el, hogy egyik vége vörös, másik kék színű és ahogy növekszik például a Kelvin szám, a fény "vörös" színe, úgy csökken, míg a kék növekszik, így pedig egyre kékebbnek érezzük a színt. Ehhez kapcsolódik egyébként maga a színhőmérsékletek elnevezése is, hisz a vöröses fehér fényt, melegnek érezzük, a kékebb fényt pedig hidegnek. 

 

A színhőmérsékletek típusai


Alapvetően három színhőmérsékletet különböztetünk meg:

  • meleg fehér fény (1800-3500K),
  • természetes, nappali fehér fény (3600-4900K),
  • hideg fehér fény (5000K-tól).

 

 

Milyen helységekbe, milyen színhőmérsékletű fényforrást válasszunk?


Meleg fehér fény:
 főleg olyan helyre ajánljuk, ahol sok időt töltünk el, mint például a hálószoba. Szemünk ehhez a fényhez van legjobban hozzászokva, a régebbi típusú fényforrások sárgás fénye miatt.

Természetes, nappali fehér fény: főként ott használjuk ezt a színhőmérsékletet, ahol nappali tevékenységeinket végezzük, mivel ez a színhőmérséklet hasonlít legjobban a déli napfény színéhez. Elsősorban nappaliba vagy dolgozószobába javasolt, bár egyesek konyhában és fürdőszobában is használják.

Hideg fehér fény: nagy fényerő látszatát kelti, tisztaságot sugároz. A hideg fények nem engedik lankadni a figyelmünket, így leginkább olyan helyiségekbe ajánljuk, mint raktárak, üzlethelyiségek, irodák, viszont egyre népszerűbbek a konyhák és fürdőszobák megvilágításában is.