Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Okos otthon! Hol kezdjük?

Okos otthon! Hol kezdjük? Manapság egyre nagyobb érdeklődés övezi, az okos otthon kialakítását. Ez ugye azt takarja, hogy vagy az okostelefonunkról vagy hangvezérléssel léptetjük életbe lakásunk, házunk különböző részeit, eszközeit. Legyen szó villanyról, ajtóról, tv-ről vagy akár a klímáról. Az alábbi blogbejegyzésünkben ezt a témakört fogjuk körbe járni.

Hol kezdjük?

Az okosotthonhoz okoseszközökre lesz szükségünk. Egy okostelefonról már könnyedén tudjuk irányítani lakásunk egyéb funkcióit. Hazafelé menet a munkából például már haza "szólhatunk", hogy mire megérkezünk kapcsolódjanak fel a lámpák, a televíziónkon induljon el a kedvenc sorozatunk vagy éppen Spotify-on indítsa el a kedvenc lejátszási listánkat. Ennél egy fokkal komolyabb, amikor már hangvezérléssel tudjuk mindezt megtenni, ehhez viszont szükségünk lesz egy központi "agyra", ami lehet az Amazon Alexája vagy a Google, Google Home-ja. Utóbbi hátránya, hogy magyar nyelv még nem elérhető bennük, viszont az angolt, még erős magyar akcentussal is nagyon szépen megértik.

Első körben talán a villanykörtéket és a televíziónkat érdemes automatizálni. Előbbihez okos fényforrás, utóbbihoz pedig egy Google Chromecast beszerzése szükséges és ha van egy Google Home-unk, már rögtön tudjuk is szóban kapcsolgatni a nappali lámpáit akár a hálószobából is.

Okos fényforrás

Általában az emberek ezzel kezdik otthonuk "okosítását", hisz viszonylag olcsón belehet szerezni, jópofa dolgokat lehet véghez vinni velük és egyszerűen, mobilról is irányíthatóak. Nagyon egyszerűen csak az otthoni wi-fi hálózathoz kell őket csatlakoztatni és a kapcsolódó applikációval már irányíthatjuk is. Fényforrás válogatja, hogy milyen funkciókat lehet használni, de a legtöbbnél azért az időzítés, fényerő állítás, színválasztás már alap funkciónak számít. 

Okos kapcsolók

Egyszerű a felszerelésük és amint ez megtörtént, rengeteg lehetőség áll majd előttünk. Google Home vagy Alexa hiányában, szintén applikációról tudjuk irányítani és akár világosságba vagy éppen sötétségbe boríthatjuk az egész lakást. Be állíthatjuk, hogy pontosan mikor kapcsolódjanak fel a lámpák vagy éppen mikor le, a fény erősséget az időjáráshoz vagy napszakhoz igazíthatjuk. Természetesen meg kell jegyezni, hogy az okos kapcsolók, igazán tökéletesen okos fényforrással működnek. Azt se felejtsük el, hogy ha esetleg van okos zárunk, melyekhez van okos kapcsoló csatlakoztatva, az applikáción keresztül akár az ajtókat is nyithatjuk,  zárhatjuk.